Πρόταση οργάνωσης προγράμματος αγωγής υγείας για τις πτώσεις των ηλικιωμένων



                                                                                                ΠΡΟΣ
                                                                                                   ΔΣ
ΠΣΕΥ

Θέμα: Αξιολόγηση πρότασης για δράσεις αγωγής υγείας με στόχο την πρόληψη των πτώσεων σε άτομα άνω των 65 ετών

Οι υπογράφοντες την παρούσα πρόταση, επισκέπτριες υγείας και μέλη του ΠΣΕΥ, σας υποβάλλουμε πρόταση για την οργάνωση μέσω ΠΣΕΥ συλλογικής δράσης αγωγής υγείας για την πρόληψη των πτώσεων και των επιπλοκών της σε ηλικιωμένους άνω των 65 ετών.
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οι πτώσεις είναι η κύρια αιτία τραυματισμού σε ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω. Μια σοβαρή πτώση μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη λειτουργική ανεξαρτησία και ποιότητα ζωής. Τα κατάγματα του ισχίου ειδικότερα είναι μια σοβαρή συνέπεια της πτώσης που μπορεί να είναι καταστροφική σε ηλικιωμένους ενήλικες. Ο κίνδυνος πτώσης αυξάνεται με την ηλικία για πολλούς λόγους, όπως γενική αδυναμία, προβλήματα ισορροπίας, γνωστικά προβλήματα, προβλήματα όρασης, φάρμακα, οξεία ασθένεια και άλλους περιβαλλοντικούς κίνδυνους. 
Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω κρίνεται οτι θα ήταν σκόπιμο και ωφέλιμο να γίνει ανίχνευση του πληθυσμού, με την μεγαλύτερη επιρρέπεια για πτώσεις και παρέμβαση για την εκπαίδευση και ενδυνάμωση των ηλικιωμένων ατόμων, με σκοπό την προληπτική αποφυγή ή περιορισμό του φαινομένου.

Προτείνεται λοιπόν:
Ο ΠΣΕΥ να συντάξει ένα ερωτηματολόγιο πρόβλεψης αυξημένου κινδύνου και ιστορικού πτώσεων, σύμφωνα με τα πλέον επικαιροποιημένα επιστημονικά δεδομένα και εργαλεία, το οποίο όλοι οι συνάδελφοι Πανελλαδικά θα χρησιμοποιήσουν ( στον χώρο εργασίας του ο καθένας και με τον πληθυσμό ευθύνης που ήδη εργάζεται) για την ανίχνευση των επιρρεπών ατόμων.
Σε δεύτερο χρόνο και αφού έχει γίνει η αρχική ανίχνευση, να προγραμματιστούν συλλογικές δράσεις αγωγής υγείας σε αυτά τα άτομα, με επιστημονικές και επικαιροποιημένες μεθόδους και πάντα υπο την καθοδήγηση και την επιστημονική εποπτεία του ΠΣΕΥ.
Για την βέλτιστη επίτευξη του σκοπού του προγράμματος, ίσως κρίθεί σκόπιμη η συνεργασία και με άλλους αρμόδιους Επιστημονικούς φορείς , όπως η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, η Ελληνική Ορθοπαιδική Εταιρεία κλπ.

Με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια υγεία, κρίνουμε ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα είναι ωφέλιμο τόσο για τους ίδιους τους ηλικιωμένους, όσο και για το σύστημα Υγείας, το οποίο δυνητικά θα μπορούσε να περιορίσει τις δαπάνες του από την θεραπεία, τις νοσηλείες και την αποκατάσταση των παθολογικών καταστάσεων που προκαλούνται από τις πτώσεις.

Με εκτίμηση

Αφροδίτη Καστελιανού ( Γ.Ν Ρεθύμνου)
Άννα Πετράκη ( Γ.Ν Βενιζέλειο - Πανάνειο )

















Σχόλια