H επίδραση του καφέ στην υγείας μας. Της Επισκέπτριας Υγείας Θεοδώρας Φουρκιώτη


Ο καφές είναι ένα ρόφημα ιδιαίτερα αγαπητό, το οποίο με τις κατάλληλες ποσότητες κατανάλωσης προσφέρει ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό μας. Λόγω όμως της πανδημίας από τον ιό Covid- 19 και του εγκλεισμού που βιώνουμε παρατηρείται  αύξηση στην κατανάλωση ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία μας.

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΦΕ 
1.                 Μειώνει τον κίνδυνο της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ
Τα αντιοξειδωτικά στον καφέ συμβάλλουν στην πρόληψη και προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων από βλάβες. Φαίνεται πως η καθημερινή πρόσληψη καφέ βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία σας με την ενίσχυση της δραστικότητας των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο.
Ελέγχει και προλαμβάνει τον διαβήτη
Αν πίνετε 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, είστε σε μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με έρευνες. Η αντιοξειδωτική ιδιότητα του χλωρογενικού οξέως αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία με τη σειρά της προκαλεί τον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Κρατά την καρδιά σας υγιή
Ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα βοηθά στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό το ρόφημα αυξάνει τις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις στις αρτηρίες λόγω της παρουσίας των αντιοξειδωτικών. Εκτός από αυτό, ο καφές αυξάνει την παραγωγή νιτρικού οξειδίου, μία ένωση, η οποία μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης σας με τη διεύρυνση των αρτηριών. Ωστόσο, το μέτρο είναι το κλειδί για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη του καφέ στην καρδιά σας.
4.                Προστατεύει από διάφορους τύπους καρκίνου
 Η αντικαρκινική ιδιότητα του καφέ οφείλεται σε αντιοξειδωτικά που μειώνουν το τοξικό φορτίο στο σώμα με την εξάλειψη των ελεύθερων ριζών, τις πιθανές ενώσεις δηλαδή που προκαλούν καρκίνο.
5.                Συμβάλλει στη μακροζωία
Η πρόσληψη του καφέ σε καθημερινή βάση σας κάνει λιγότερο ευπαθείς σε διάφορες ασθένειες, οι οποίες με τη σειρά τους αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής κατά 25%. Επιπλέον, ο καφές σας κάνει πιο ενεργητικούς, αυξάνει τη μνήμη σας, μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων και προσφέρει ικανοποίηση και ευτυχία. 
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΚΑΦΕΪΝΗΣ ΑΝ ΕΙΔΟΣ ΚΑΦΕ?

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης που δεν επηρεάζει αρνητικά την υγεία ορίστηκε πρόσφατα σε έως 400 mg/ημέρα για υγιείς ενήλικες και 300 mg/ημέρα για γυναίκες που προγραμματίζουν εγκυμοσύνη.
Με άλλα λόγια, οι συστάσεις αυτές μεταφράζονται σε 6 mg ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα για ενήλικες και 5 mg ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως για γυναίκες που προγραμματίζουν εγκυμοσύνη.

Είδος καφέ
Ποσότητα
(σε mL)
Καφεΐνη
(σε mg)

Απόσταγμα (γαλλικός, espresso κ.λπ.)
237 mL
95-200 mg
Απόσταγμα - μερίδα (κάψουλα)
237 mL
75-150 mg
Απόσταγμα - μερίδα - ντεκαφεϊνέ
237 mL
2-4 mg
Espresso σε καφετέρια
30 mL
47-75 mg
Espresso σε καφετέρια - ντεκαφεϊνέ
30 mL
0-15 mg
Στιγμιαίος
237 mL
27-173 mg
Στιγμιαίος - ντεκαφεϊνέ
237 mL
2-12 mg


ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΦΕΪΝΗΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ


1.      Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει μείωση και διακοπές της συγκέντρωσης. 
2.      Αυξάνει το επίπεδο στρες του ατόμου. 
3.   Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που μπορεί να προκληθεί από την καφεΐνη είναι η αφυδάτωση. Έχει διουρητική δράση η οποία εκδηλώνεται μετά από τη λήψη 3 φλιτζανιών καφέ ή τσαγιού ή αναψυκτικού τύπου κόκα κόλα. Άτομα που καταναλώνουν μόνο τέτοιου είδους ροφήματα χωρίς να λαμβάνουν ικανοποιητικές ποσότητες νερού κινδυνεύουν με αφυδάτωση. 
4. Η αφυδάτωση που μπορεί να προκύψει, μειώνει την συγκέντρωση, αυξάνει την ευερεθιστικότητα και παρεμποδίζει τους εργαζομένους να αποδώσουν σύμφωνα με το καλύτερο επίπεδο των ικανοτήτων τους. 
5.      Σε έρευνες σχετικές με το θέμα, φάνηκε ότι το 50% των ατόμων που έπιναν ροφήματα που περιείχαν καφεΐνη, παραδέχθηκαν ότι υπέφεραν από στρες. Η διεγερτική δράση της καφεΐνης αυξάνει τα επίπεδα στρες και αυτό με τη σειρά του, μειώνει την ικανότητα συγκέντρωσης.

6.       Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης είναι πιθανό να αυξήσει τους παλμούς τη καρδίας. Άτομα με προϋπάρχουσες αρρυθμίες και/η υπέρταση θα πρέπει να περιορίσουν την καφεΐνη σε όχι περισσότερο από 200mg ημερησίως. 
ΠΡΟΚΑΛΕΙ Ο ΚΑΦΕΣ ΕΘΙΣΜΟ ? 

Σίγουρα πολλοί έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η κατανάλωσή μας σε καφέ έχει σταδιακά αυξηθεί σε σημαντικά επίπεδα λόγω εθισμού. 
 Προσοχή όμως διότι δεν πρέπει να μειώσουμε απότομα την ποσότητα καφεΐνης που λαμβάνουμε, διότι αυτό μπορεί να προκαλέσει έντονους πονοκέφαλους. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να μειώνουμε σταδιακά τη ποσότητα καφέ ή τσαγιού πού πίνουμε καθημερινά. 
Επίσης συστήνεται σε αυτούς που πίνουν καφέ, να πίνουν και άφθονο νερό για να αποφεύγεται η αφυδάτωση λόγω αυξημένης διούρησης.

Συμπερασματικά θα συγκρατήσουμε ότι ενώ η λήψη μέχρι 3 φλιτζανιών καφέ ημερησίως, μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα, οι μεγαλύτερες ποσότητες προκαλούν αυξημένη διούρηση και κίνδυνο αφυδάτωσης, μειώνουν τη συγκέντρωση, αυξάνουν σημαντικά το στρες και την ευερεθιστικότητα με αποτέλεσμα την μείωση της αποδοτικότητας.

Τέλος, να σημειωθεί ότι κάθε άνθρωπος παρουσιάζει διαφορετική ευαισθησία στην καφεΐνη, επομένως μια ποσότητα που για κάποιον είναι ιδανική για παροδική τόνωση για κάποιον άλλο μπορεί να είναι υπερβολική και να του προκαλέσει νευρικότητα ή να του χαλάσει τον ύπνο.


Καταναλώνουμε καφέ με μέτρο κατά τη διάρκεια της καραντίνας – ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ- ΜΕΝΟΥΜΕ ΥΓΙΕΙΣ.

Θεοδώρα Φουρκιώτη
Επισκέπτρια υγείας 



















Σχόλια