Δράσεις αγωγής υγείας απο την Παρασκευή Βόντα της ΤΟΜΥ Θήβας



Η Παρασκευή Βόντα Επισκέπτρια Υγείας, εισήχθη στο ΑΤΕΙ Αθηνών το έτος 2010 και  αποφοίτησε το 2014. Παρακολουθεί το τετραετές πρόγραμμα εκμάθησης στην Συστημική Θεραπεία και Παρέμβασης Συστημάτων –ΕΣΥΘΕΠΑΣ (Ψυχοθεραπεύτρια – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας ) .  Έχει εργαστεί σε οργανώσεις ως Επισκέπτρια Υγείας για την προάσπιση της προαγωγής υγείας σε μειονότητες και ευπαθείς ομάδες. 
Από τον Μάρτιο του 2018  εργάζεται στην Τοπική Ομάδα Υγείας Θήβας, όπου και πραγματοποιεί δράσεις σε Μαθητικό και τον γενικότερο πληθυσμό της κοινότητας.
Την σχολική περίοδο 2019-2020, σε συνεργασία με την διεπιστημονική ομάδα της Τ.ΟΜ.Υ, πραγματοποιήθηκαν δράσεις στις σχολικές μονάδες της Θήβας. 
Η μεγαλύτερη απήχηση με τα τωρινά δεδομένα ήταν στο θέμα «Ελλάδα Ελεύθερη Καπνού».

Στον γενικότερο πληθυσμό της Θήβας, μερικά από τα θέματα τα οποία έγιναν σε συνεργασία φορέων όπως της Τ.ΟΜ.Υ, του Κέντρου Υγείας, Κέντρου Κοινότητας, «Πρόταση Ζωής» κα ήταν :

·         Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες
·         Παγκόσμια Ημέρα ca Μαστού
·         Καρδιαγγειακά Νοσήματα και Τρόπος Ζωής
·         Μύθοι και αλήθειες για τα εμβόλια
·         Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Αυτοκτονίας 

Στο Σύνολο το έτος 2018 οι δράσεις ήταν 31 και το έτος 2019 ήταν 21.
Σε Συνεργασία με τον Γενικό Ιατρό της Μονάδας μας και με αφορμή την συμβουλευτική ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Τ2, το έτος 2019 έως τώρα, γίνεται μελέτη με θέμα «Diabetes-Related Distress and associated factors in type 2 diabetes patients presenting in an urban primary care setting in Greece, στοιχεία της οποίας θα ανακοινωθούν σε μικρό χρονικό διάστημα.





Και εμείς οι ίδιοι αισθανόμαστε πως αυτό που κάνουμε είναι σταγόνα στον ωκεανό. Αλλά ο ωκεανός θα ήταν μικρότερος αν έλειπε αυτή η σταγόνα.
Μητέρα Τερέζα, 1910-1997, Καθολική καλόγρια, φιλάνθρωπος και αγία.


Παρασκευή Βόντα
Επισκέπτρια Υγείας






















Σχόλια